Profil
Linkarus charakteryzuje się dobrym plonem ogólnym suchej masy. Na szczególną uwagę zasługuje dobre budowanie biomasy w początkowym okresie wzrostu. Warte podkreślenia są także plony białka tej odmiany.
Linkarus jest składnikiem naszej od wielu już lat znanej Mieszanki Gorzowskiej.
Cechy agronomiczne
| Początek kwitnienia |
5
|
średni |
|---|---|---|
| Rozwój początkowy |
5
|
średnia |
|
Początek kwitnienia
5
|
||
|
Rozwój początkowy
5
|
Skłonność do
| Wymarzania |
5
|
średnia |
|---|---|---|
| Wylegania |
5
|
średnia |
|
Wymarzania
5
|
||
|
Wylegania
5
|
Właściwości plonu
| Plon suchej masy - I pokos |
5
|
średnia |
|---|
Klasyfikacja według opisowej listy odmian – Bundessortenamt (Federalny Urząd Odmian Roślin, Niemcy) 2024 oraz wyniki własne.
|
Plon suchej masy - I pokos
5
|
Klasyfikacja według opisowej listy odmian – Bundessortenamt (Federalny Urząd Odmian Roślin, Niemcy) 2024 oraz wyniki własne.
Jakość
| Zawartość białka surowego |
5
|
średnia |
|---|
|
Zawartość białka surowego
5
|
Cechy szczególne
Nadaje się na wszystkie stanowiska; dobry efekt przedplonowy; dobrze pokrywa grunt
Wysiew
25-30 kg/ha
Termin siewu
Od początku lipca do połowy sierpnia
Użytkowanie
Jako pasza lub nawóz zielony